Merhaba,
Anlıyorum ki
Türkiye'de hiçbir şeyi ertelememek lazım. Çünkü erteleyince onu bir daha
yaşayamayabilirsiniz, hatta belki bir nefes bile alamazsınız. Yazacağınız
yazıları da ertelememelisiniz, zira öyle bir şey olur ki artık yazmanın bile
bir anlamı kalmaz. Bu yüzden dedim ki, bir gün daha ertelemeyeyim artık.
Bir arkadaşımızın
gaza getirmesiyle yazın Malta'ya gitmeye karar verdik. İstanbul'dan Malta'ya
direk olarak uçabiliyorsunuz. Bizim uçağımız air Malta idi ve zaten THY uçuşu
çıktı. Yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 2 saatlik bir uçuşun ardından
Malta'dayız.
Gitmeden önce Zeki
Bey'in bloguna denk gelmiştim. Kendisi 2011'den beri
Malta'da yaşıyormuş, tabi ki çok detaylı pek çok postu vardı Malta ile ilgili.
Ben de bolca okumuştum ama okuduklarım çok yetersizmiş. Mesela Zeki Bey toplu
taşımanın kötü olduğunu söylemişti ama insan bu kadarını da gerçekten
beklemiyordu.
Bir haftalık
Malta kartı aldık, kişi başı 21 Euro’ydu. Tabi ki ilk etapta bu ücret içinize
oturuyor ama otobüsün tek yöne 2 euro olduğu ve sizin bırakın bir haftada 10
kere, bazen günde 5 kere otobüse bindiğiniz düşünülürse gayet hesaplı oluyor bu
ücret. Ama illa almayacağım derseniz otobüste şoföre ödeme yapabilirsiniz.
Malta’da bir kaç farklı şehir var, bunların arasında da
otobüslerle ulaşım sağlanabiliyor. Biz dil okullarına gidenlerin de en çok
kaldığı yer (zaten okullar da orda) St. Julian’s da kaldık. Hata 1. Gece hayatı
çok renkli. Yani? Esasında ne aradığınıza bağlı. Ben şahsen gece hayatı severim
ama yatağa gittiğim zaman gece hayatı arkada kalsın isterim. Ne yazık ki pek
huzurlu uyuyamadık. Çok çok gürültü bir bölge burası. Bir daha gitsem (Yok
artık neden?) asla burda kalmak istemem.
Denizin kayalık olduğu söylenmişti ama ben sanki mesela Kaş’taki
Büyük Çakıl gibidir diye düşünmüştüm. Değilmiş. Gerçekten de deniz aslanları
gibi, foklar gibi kayalıklardan denize girmeniz gerekiyor. İlk etapta keyifli
tabii ama bir süre sonra sırtınızın ağrısından rahatsız oluyorsunuz. Bir de
şemsiye büyük dert. Kayalıklarda şemsiye
yok, yanmanız çok çok muhtemel.Bize yakın St. George Koyu vardı, yapay bir şekilde kum dökülmüş. Denize sadece ayak parmaklarımı soktum. Etraftaki otellerin atıklarının denizin bu tarafına boşaltıldığı söyleniyordu.
Malta bir festivaller ülkesi. Bizim gittiğimiz hafta sonu (28 Ağustos) St. Julian festivali vardı. 3 gün bando sokaklarda dolandı. Her gece aşağıdaki heykel gibi bir heykel taşıdılar ve meydandaki kaidelere bıraktılar. St. Julian'daki kutlamalar gene de nispeten sakindi. Bir kaç gün sonra Zurrieq isimli şehirden geçerken gördük. Fotoğraf çekemedim ama şöyle anlatayım, evlerin hepsinde devasa bayrak gönderleri vardı ve akşam da yaklaşık 1 saat süren havai fişek gösterisi yaptılar.
St. Julian Sliema arasında uzun bir sahil şeridi var. Daha ilerden denize de girilebiliyor. Yürüyüş yapmak için gerçekten de çok keyifli bir rota.
Pazar günü Marsaxlokk'da balık pazarı kuruluyormuş. Üstelik ulaşımı da nispeten kolay çünkü sadece o gün Valetta'dan Marsaxlokk'a ekspres çalışan bir otobüs var. Ama balık pazarı birazcık hayal kırıklığıydı benim için. Bir kaç tezgah balık vardı, zaten balığı alıp pişirecek de değilim. Devamı ise milyoncu gibi pek çok Çin ürününün satıldığı tezgahlarla doluydu. Öte taraftan Marsaxlokk geleneksel Malta kayıklarını görebileceğiniz bir yer. Rengarenk boyanmışlar ve biraz da değişik bir tasarımları var.
Marsaxlokk'tan sonraki hedefimiz Blue Gratto'ya gidip denize girmekti ancak işte Malta'da işler hiç planladığınız gibi gitmeyebiliyor. Otobüs duracağını düşündüğünüz durakta durmayabiliyor ve siz önce bütün yolu geri gidip sonra yarım saat otobüs bekleyip daha sonra istediğiniz yere ulaşabiliyorsunuz. Biz Blue Gratto'ya vardığımızda öğleden sonraydı. O gün gerçekten de otobüs peşinde koşuştururken o kadar yorulduk ki Blue Grotto'da kendimizi denize bırakıverdik, uzun uzun yüzdük, sudan çıkmak istemedik. Esasında tekne ile gidilen bir mağara turu vardı (Grotto yanlış hatırlamıyorsam zaten mağara demekti) ama biz gitmedik.
Dönüşümüzde hayli acılı oldu. Yaklaşık bir saat otobüs bekledik.Ve beklediğimiz otobüs gelmediği için de gene aktarma yaparak St. Julian'a ulaştık.
Malta'nın yanıbaşında Gozo isimli küçücük bir ada daha var. Sliemna'dan hareket eden tekne turları bu adaya ve daha da küçük bir ada olan Comino'ya uğruyor. İnternette ve otel resepsiyonlarında kişi başı 40 dolar civarında fiyatlar ama orası bir Akdeniz ülkesi. Sliemna'da pazarlık yapmanızı öneririm. Biz kişi başı 28 dolara kadar indirmiştik yanlış hatırlamıyorsam fiyatı.
Gozo'da mutlaka görülmesi gereken yer Azure window. Ufak kayıklarla bu kayaığın etrafından dolanıyorsunuz, bir kaç mağaranın içine giriyorsunuz. Mağaralarda mercan oluşumları bile vardı. Gerçekten de çok keyifli bir tur. Belki yarım saat ancak sürüyor ama doğa cidden büyüleyici.
Comino adasında zaten sadece bekçilik yapan bir aile yaşıyormuş, buradaki önemli nokta da Blue Lagoon. Turkuaz rengi suları ile büyüleyici. Yalnız Malta'ya gelen bütün turstilerin ilgisini çektiği için inanılmaz kalabalık. Kayalıklarda bile boş yer bulmak mümkün değildi. Denizin dibinde bir sürü balık var, mutlaka buralara gözlükle gidin derim.
Gelelim en önemli şehirlere. Birincisi mevcut başkent Valetta. Aşağı yukarı bütün otobüsler Valetta'dan geçiyor. Herhangi bir yere gitmek için önce Valetta'dan aktarma yapmanız gerekiyor. O yüzden kendisi çok mühim. Daracık sokakları var bu şehrin ve inanılmaz inişli çıkışlı. Ama sonuç olarak küçücük bir şehirden bahsediyoruz. 0,8 km2 kadar küçük. Valetta'da görülecek en önemli yapı St. John's Katedrali. Biz görebildik mi? Hayır:) Daha doğrusu zaten katedrali görmemeniz imkansız ama içine girmek için akşam 6'dan önce gelmeniz gerekiyor. işte biz bunu beceremedik. Otobüslere inip binerken gerçekten çok zaman kaybettik. Şans eseri içine girdiğimiz bir kilise ise St. Paul'in batık gemi kilisesi. Fotoğraf çekmek yasaktı. Wikipedia'dan inceleyebilirsiniz. Daracacık sokakta küçük bir kilise sanıyorsunuz ama sizi gerçekten şaşırtacak kadar büyük ve ihtişamlı bir yapı.
Akşam yemeğimizi gene katedralin etrafındaki kafelerden birisinde yedik, keyifli ve sakin bir akşam oldu. Valetta ile ilgili söyleyeceğim en önemli şey ise akşam ölü bir şehre dönüştüğü. Herkes St. Julian'a akıyor. Yani gece buralarda yapılacak pek bir şey yok.
Upper ve Lower Barraka Gardens ise etrafı izleyebileceğiniz, Valetta'nın dış çeperine konumlanmış bahçeler.
Valetta'ya bu kapılardan giriliyor.
Valetta'ya bu kapılardan giriliyor.
Son olarak ise eski başkent Mdina'dan bahsetmek istiyorum. Burası da küçücük bir şehir. Hatta Games of Thrones'un ilk bir kaç bölümü burda çekilmiş. Şehrin duvarlarının içine sadece orada yaşayabilen ailelerin arabaları girebiliyor. Sokaklar çok dar, ama şehir sanki yüzyıllar öncesinde yaşıyor gibi. En ufak bir değişiklik yok. Gerçekten çok sevimli. Burda gezdiğimiz gün hava gerçekten çok sıcaktı. En son Zeki Bey'in önerisini dinledik ve Fontanella Cafe'de mola verdik. Makul fiyatlarla dinlenebileceğiniz püfür püfür esen terasında serinleyebileceğiniz keyifli bir mekandı gerçekten .
Mdina'da ve esasında Malta'nın geri kalanında cam işçiliği gelişmiş. Mdina'da hemen şehrin girişinde güzel bir mağaza vardı. Ve ancak gerçetken çok pahalıydı her şey. İndirim reyonundan iki kadeh aldık, hele de euronun o günlerde 3 lira olduğu düşünülünce ıvır zıvıra pek para harcamadık açıkçası.
Peki bu kadar yazdıktan sonra size öneriler verebilecek miyim? Evet. Malta'ya gitmeyin. Deniz, güneş, kum gibi bir hayaliniz varsa tatmin olmayacaksınız. Mdina ve Valetta çok sevimli şehirler ama mesela 3 gün Roma'ya da gitseniz bu kadar çok tarihi eseri görürsünüz zaten.
Trafik İngiliz usulü tersten akıyor. Biz araba kiralamaya cesaret edemedik. Toplu taşıma o kadar kötü ki çok uzun saatlerinizi otobüs durağında geçiriyorsunuz. Yarım saatte bir olan otobüsün gelmemesi çok sıradan bir şey. Bu da sizin bir saat durakta beklemenize sebep oluyor. Ayrıca otobüsler o kadar çok dolanıyorlar ki bir o kadar da hedefe ulaşmak için otobüste zaman harcıyorsunuz. 4 km kadar bir mesafeyi 1 saatte gidiyor otobüsler.
Malta'da İngilizce anadil. İletişim anlamında sorun yaşamazsınız.
Malta'nın doğası çok kurak. Nasıl diyeyim, sanki Orta Doğu'ya gitmiş gibi oluyorsunuz.
Yemekler konusu ise bir muamma. İtalyan mutfağı çok baskın ama Roma'da yediklerimiz kadar lezzetli yemekler yemedik. Örneğin tavşanı meşhurmuş, ben yemedim ama Uğur yedi ve bir numarası da yokmuş dedi.
Havaalanında ülkeye girişte herkesin valizi x-ray'den geçiyor. Maltalılar çok eğlenceli insanlar değiller. Hani bazı ülkelerde insanların neşesi, kibarlığı size geçer ya, Malta pek böyle değil.
Size de dil okuluna giden bir arkadaşınız mutlaka Malta'ya gidin derse bence iki veya üç kere düşünün. Dil okuluna gidenler belli ki çok eğleniyorlar ama biz yetişkinler için o kadar da eğlenceli bir deneyim olmayabiliyor.
Bir sonraki durağımız: Roma.
Ci vediamo....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder