22 Kasım 2016 Salı

Taormina

Güzel bir şehirde zaman geçirelim mi? Taormina Sicilya gezimizin en güzel şehriydi sanırım. Bizim buradaki hedefimiz denize girmekti, o yüzden de 4 gün ayırdık. 

Catania'dan Taormina'ya otobüsle gittik. Yaklaşık 1 saat sürüyor. Taormina kuş yuvası gibi denizden hayli yukarıya kurulmuş bir şehir. ve açıkçası otobüs yokuş yukarı tırmanırken insanda bir Allahım sana geliyorum hissiyatı oluşturuyor. 

Biz Studio Von Gloeden'de kaldık. Tertemiz ve yepyeni bir B&B'dı. Ev sahibimiz de çok ilgili bir İtalyan'dı. Bizi otobüs terminalinden aldı, eve bıraktı. Bırakmasa biraz zorlanırdık belki de. 

Her şeyden önce Taormina'nın gerçekten pahalı olduğunu belirteyim. Normalde 30 euro civarında olan akşam yemekleri burda 45 euro civarında tuttu. Örneğin Palermo'da 6 euro olan kokteyller burada 12 euroydu. Ve plajları da gerçekten çok pahalıydı. Kişi başı 10 euro ve bu ücrete hiçbir şey dahil değil. O yüzden burdaki günlerinizi planlarken maddiyatı iki kere düşünerek işe başlayın. Zaten kalacak yer ararken de bunu fark edeceksiniz. 

Taormina esasında Porta Messina ve Porta Catania kapıları arasında yer alıyor diyebilirim. Bu kapılar arasında daracık sokakları, bir hayli şık restaurant ve otelleri var. Bütün Sicilya'da seramiğe ilgi var ama en güzel örnekleri Taormina'da var sanırım. Çok güzel tasarım dükkanlar var mesela ama her şey ateş pahası. 

Tabi ki her Avrupa şehri gibi bir Duomo var. Çeşmeler var, daracık sokaklar var. Bu sokaklarda gezebilir, kaybolabilirsiniz. Hatta ana caddenin bir paralelindeki sokaklarda çok güzel pizzacılar da bulabilirsiniz. Bizim yemek yediğimiz yerlerden birisini size önermek isterim. Pizzeria Gambero Rosso. Şimdi Sicilyalılar sıcak kanlı insanlar ama sanırım dil bilmediklerinden biraz çekingenler. Öte taraftan restaurantlarda bu sıcakkanlılığı  pek göremiyorsunuz. Çalışanlar genelde fazla snob. Yediyseniz kalkın gibiler. Ama Pizzeria Gambero Rosso bunun tam tersiydi. Çalışanlar çok sıcaktı, biz bir süre masa beklemek durumunda kaldık, bize bira ikram ettiler. Ki bunu Yunanistan'da gördüysek de İtalya'da hiç görmemiştik. Yemekler de gerçekten çok lezzetliydi. Kesinlikle tavsiye ederim. 

Bir de size en güzel cannoli Taormina'da demiştim hatırladınız mı? İste o cannoliyi de 

La Pignolata Guinness'de yedik. Her gün yedik hatta ne yalan söyleyelim:) Bence siz de öyle yapın.  Bir de ben filmi izlemedim ama GodFather'da "leave the gun, take the cannoli" denilen bir sahne varmış. Youtuba'dan izleyebilirsiniz. Yani bu cannoli o  denli önemli bir şey Sicilyalılar için:)









Şehrin ne kadar yukarda olduğunu görebiliyorsunuz sanırım. Denize inmek için üç yolunuz var. Otobüs, teleferik veya tabanvay. Bizim evimizin önünden otobüs geçiyordu, biz otobüsü tercih ettik o yüzden. 











Gelelim en güzel kısmına. Yani denize. Esasında Taormina'da birkaç tane plaj var. Biz ilk gün Isola Bella'ya gittik. O kadar çok beğendik ki sonra her gün oraya gittik. Denizi tertemizdi ve dev balıklarla beraber yüzebiliyordunuz. Isola Bella aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz ada esasında. Bu ada bir doğal hayatı koruma alanı gibi. Biletle içeriye giriliyor. Biz denize girmekle uğraştığımız için adaya girmedik açıkçası. Mesaimiz çok yoğundu ne de olsa:)

Isola Bella'da eğer plajlardaki tesislerden yararlanmak istiyorsanız kişi başı 10 euro. Ve dediğim gibi bu ücrete bir su bile dahil değil. Biz 3 gün plaja indik. O yüzden ne mi yaptık? Isola Bella'ya iniş için bir merdiven var. O merdivende deniz ayakkabısı (burda lazım), plaj elbisesi ve plaj şemsiyeleri satan insanlar var. İşte onlardan birinden 10 euroya şemsiye kaptık ve kendimize attık kızgın taşların üzerine. Bence şezlonglardan çok daha keyifliydi zira şezlonglar biraz bizim Bodrum Gümbet gibiydi üst üste. Bizse gayet rahattık. Şemsiyemizi alıp eve bile getirdik inanmazsınız. Uğur buna uçağa alamazsın bırakalım dedi. Dedim ki alamazsam hava alanında bırakırım. Alırsam eve getiririm:) Tabi ki aldım hiç sorun çıkmadı. 




Biz ne yazık ki antik tiyatroyu göremedik. 16.30 gibi kapanıyordu ve asla plajdan ayrılıp oraya gitmek gelmedi içimizden. Ama fotoğraflardan çok çok güzel görünüyor. Siz bizim gibi yapmayın, gidin bence. Bu arada bir gecede Eros Ramazotti konseri vardı tiyatroda. İşte onu dinlemek isterdim ama bilmiyordum ne yazık ki. 

Taormina'dan yolumuz Palermo'ya doğru gidiyor. Yalnız şöyle bir sorunumuz var. Ya Catania'ya dönüp ordan otobüse binecektik, ya da Taormina'dan trenle Messina'ya trenle gidip Messina'dan otobüse binecektik. Ben tren sevdiğim için biz önce trene sonra otobüse binmeyi tercih ettik. Tren Giardino Naxos'tan kalkıyor ve burası da deniz kenarı. Neyse ki evimizden geçen otobüs tren istasyonuna kadar geliyordu. Üstelik otobüs şoförümüz çok tatlı bir adamdı, günlerdir onunla inip çıktığımız için bizden para almadı. Önce galiba pazar günleri ücretsiz diye düşündük ama sonra fark ettik ki bazı insanlardan alıyor, bazılarından almıyor. Almadıkları ile sohbet ediyor. Tabii ben de kendisiyle baya sohbet ettim. Ne demiştim: Konuşuyorum ama anlayamıyorum:) 














Hiç yorum yok: